onsdag 13 maj 2009

Ettor och nollor, vad skapar verkligheten i bilden?

De här två bilderna på 70x100cm som David Sjöqvist ställer ut finns på konsthallen i Trollhättan fram t.o.m 24 maj tillsammans med ett traditionellt "privat" fotoalbum.
De är uppbyggda av ettor och nollor, porträttet med svarttonade tecken mot vit bakgrund och den andra med vittonade tecken mot svart bakgrund.
Det har alltid pratats om vad en bild är. Visar den vad det är den avbildar eller är det bara en bild av vad den avbildar. Ordet avbilda är väl då en bra förklaring i sammanhanget om vad en bild är. Bild av något.
Bilden får betydelse av det vi ser i den. Det kan vara helt olika saker beroende på erfarenhet och kulturella skillnader. Dessutom beror det väldigt mycket i vilket sammanhang de visas. Vart den visas och om den visas ihop med andra bilder.
Det är inte svårt att göra kopplingen mellan ovanstående bilder att det skulle kunna vara samma tjej. I ett visst sammanhang skulle det kunna vara det, vi kan säga att det är det. I själva verket är porträttet en bild som David har tagit och den andra en blid som kommer från något som kallas Creative Commons. Där kan man söka efter bilder som man får lov att använda, vissa även i kommersiellt syfte.
Nu är det ju ingen tjej på någon av bilderna utan bilder av två tjejer. Det är egentligen bara tecken. Tydligare blir det i det den digitala världen där informationen består av ettor och nollor som t.ex. en dator måste tolka.
Tankar som jag funderar kring är om man på så sätt inte kan koppla en viss människa eller händelse till en bild, om man nu kan försvara sig med att den bara består av just ettor och nollor.
Bilden skulle lika gärna kunna vara manipulerad. Det är ganska lätt att ta en bild, kanske en bild som du lagt upp. Ta delar från den och använda i en annan bild.

2 kommentarer:

  1. Gillar verkligen porträttet. Vackert. :)

    SvaraRadera
  2. håller med föregående talare, jättefint porträtt! Tycker jag känner igen modellen också ;)

    SvaraRadera