fredag 27 november 2009

Mobilromaner på Kobra om succé.

Såg precis SVT Kobras avsnitt om succé. Där berättar de om kulturutövare som har fått genombrott. Vilka de är och vilka sätt som de gjorde sig kända. Konstfacksstudenten Anna Odell och författaren Dan Brown som innan succén med Da Vinci koden var lärare med sångkarriärsvisioner är några av dem som de beskriver. En annan intressant sak var mobilromaner som är stora i Japan.

"Världen består av ett fåtal kända kulturarbetare som har sitt på det torra och sen så mängder och åter igen mängder av hoppfulla som tror att det ska hända just dem"
Kristofer Lundström - Kobra

Mobilromaner är historier som skrivs på telefon för att bli nedladdade och lästa på telefon. Kapitlen är oftast så långa att man hinner läsa dem mellan två tunnelbanestationer. Tecken, symboler och ikoner förstärker upplevelsen av texten.
En författares roman hade blivit nedladdat 57000 gånger, men det är först när den ges ut i bokform som genomslaget är faktum och man kan tjäna pengar på den. Att det är förbjudet att prata i mobiltelefon i Japans tunnelbanenät kan vara en av orsakerna till att det textas väldigt mycket.

Klicka här för mer om Kobra om succé! Programmet går även att se i SVT play i 30 dagar framåt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar