fredag 4 september 2009

Farligt att blogga

Göteborgsposten skrev onsdagen tredje spetember om en ung bloggare som hade blivit dödshotad.
I sin blogg hade bloggaren skrivit nedlåtande saker om sina klasskompisars klädstilar. Som följd för hennes inlägg hade hon fått anonyma hot bland kommentarerna.
I en annan artikel skriver GP om ungdomar som säger att man måste vara extrem för att nå ut som bloggare, vilket också kan medföra att bloggare provoserar för att få mer läsare. Ju mer man provoserar, ju mer utsatt blir man. "Experten: Vänta med att trycka på knappen" är rubriken på en följdartikel där experten på yttrandefrihet, Nils Funcke berättar om att det är väldigt enkelt att trycka på en knapp utan att förstå eller ens tänka på vilka konsekvenser det kan få.
Man måste alltså tänka sig för innan man publicerar något på Internet.

Intressant blogg om ämnet: Nätkulturer

onsdag 2 september 2009

Våga vara ful på facebook

"Våga var ful på FB" heter en grupp på facebook som låter dig sänka garden och visa upp ditt fulaste jag offentligt. Den ena uppladdade bilden efter den andra överträffar varandra i fulhet. Det är allt från grimaser till vanliga bilder som upphovsmannen själv tycker är tillräckligt ful som den är.
Det känns faktiskt rätt skönt att släppa på sina hämningar inför andra. I det här fallet gör man det till och med inför folk man aldrig träffat förut. Jag tror att det här skapar ett mer lättsamt förhållande till livet, vad tycker ni?
Några fler grupper om att vara ful på facebook är, "Våga vara ful på Facebook",
"Bilderna på facebook förstör mitt goda rykte" och "Ful är det nya Snygg".
Som motreaktioner till grupper som dessa finns min nystartade grupp, "Våga vara fin på FB" och "VARFÖR vara ful på facebook?". På googles bildsökning av ordet grimaser finns 15300 träffar. Vad som är fullt eller fint är dock relativt så man kan ju ta det hela med en nypa salt.